11/02/2016 09:00 13/02/2016 17:00

FIAC World Cup Puurs-Belgium: 11-12-13 February 2016

Puurs, Belgium


World Cup Puurs-Belgium: 11-12-13 February 2016

http://www.fiac.be/

 

TAGS: flanders-international-acro-world-cup-fiac-puurs-belgium-february-2016

FIAC Puurs Balans: 10-11-12 April 2015

— Lin-Si van Markesteijn Sam van Lieshout en Veerle Martens, acro Balans oefening FIAC 2015 —
http://www.fiac.be/

Zie ook: http://www.gympower.nl/terugblik-op-de-flanders-international-acro-cup-2015-in-puurs/

Terugblik op de Flanders International Acro Cup 2015 in Puurs

FIAC PUURS – Tijdens de Flanders International Acro Cup van 2015, het wereldberoemde en prestigieuze acrotoernooi in het Belgische Puurs, heeft voor het eerst in de geschiedenis een damesgroep uit Nederland een gouden medaille weten te veroveren. Het Flik-Flak trio dat nu deelneemt aan SUPERKIDS – Lin-si Markesteijn, Veerle Martens en Sam van Lieshout – turnde 27,300 punten bij elkaar om de concurrentie uit Israël en Groot-Brittannië te verslaan. Een klinkende topprestatie, want de FIAC is een zwaar bezet toernooi met internationale toppers in het deelnemersveld, dus alles bij elkaar was dit een eerste prijs wegslepen uit het hol van de leeuw. Fotograaf Maurice Smeets ging ook dit jaar voor GymPOWER.nl een kijkje nemen bij de FIAC.

Zolang je niet uit de acrowereld komt, zullen weinig mensen kunnen vertellen waar Puurs ligt. Het is een plaatsje achter Antwerpen waar jaarlijks het internationaal toptoernooi wordt gehouden. Van heinde en ver komen elk jaar een groot aantal teams, toppers en talenten uit vele landen, er speciaal voor naar België toe. Ook van 10 tot en met 12 april 2015 was dat weer zo. In de Sporthal De Vrijhals organiseerde sportvereniging Ambitious Pro Gymnastics (APG) voor de vijftiende keer de FIAC 2015. De deelnemende acroteams komen dit jaar van diverse clubs en nationale selecties uit België, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië (England en Schotland), Hongarije, Israël, Italië, Nederland, Oekraïne, Polen, Wit-Rusland en Zwitserland.

Organisatie en discipline

De organisatie heeft overal aan gedacht om iedereen goed te ontvangen. Aangekomen bij de sporthal stonden prachtige luxe auto’s klaar om de sporters van en naar het hotel te brengen en een grote tent waar de sporters tussen door konden eten. Binnen gekomen kon men in de inturnhal alle sporters zich zien voorbereiden op hun wedstrijd. De ene groep of paar stonden hun oefeningen nog een keer te oefenen. Anderen waren met hun uiterlijk bezig. Meisjes die veranderen in poppetjes, maar schijn bedriegt. Eenmaal in de arena veranderen ze in krachtpatsers die met hun sierlijkheid en elegantie iedereen doen verbazen.

Opvallend is dat de discipline in deze sport erg groot is. Afspraak is afspraak, in alles. Tussen de kwalificaties is er tijd om in te turnen. Afgesproken is dat ze de vloer pas om 12:30 mogen betreden en iedereen staat klaar als bij de start van een marathonwedstrijd. Precies om 12:30 stormen de acrobaten de vloer op en is het een drukte van jewelste. De ploeg van vrijwilligers werken hard om alles weer in orde te krijgen voor de volgende wedstrijd. Luc van Schoor van de organisatie heeft bijna een vast ritueel tussen de wedstrijden. Eerst de uitslagen en dan de scoringsapparaten van de juryleden controleren.

Aanstekelijke vrolijkheid

Het is nog vroeg op in de ochtend als de kwalificaties van de jeugdparen en -groepen starten. Veel bekende gezichten van vorig jaar. Bij velen is het talent voor de showbusiness duidelijk te zien. Majlen Mattheessens en Alysia Huys van APG hebben een zeer afwisselende muziek van snel naar langzaam en dan weer snel. Handig spelen ze erop in en hun vrolijkheid is bijna aanstekelijk. Onze Poolse vrienden zijn ook weer aanwezig”, met op de tribune een grote schare supporters. “Polska! Polska! Polska!”, klinkt het luid door de zaal als Emilia Urbanska, Wiktoria Wolczanska en Wiktoria Naczynska van Dosir Sokolnia opkomen en klaar gaan staan voor hun oefening op een opzwepende zigeunerachtige muziek. Ze plaatsen zich niet voor de finale. Net zoals vorig jaar hebben Lorenzo Martino en Rebecca Sirca van SGG Torino uit Italië een grappige oefening, en krijgen veel applaus. Ook het thema ‘L’amour’ komt aanbod. Julia Kraj en Jakub Mista, ook van Dosir Sokolnia, spelen een liefdespaar en Julia lacht heel de oefening door alsof het geen moeite kost.

Doorgaan en afmaken

De FIAC telt niet alleen altijd veel deelnemers, maar het publiek stroomt binnen om te genieten van acrogym op hoog niveau. Beginnen met zoveel publiek is altijd moeilijk. Dit ondervonden ook Kiara de Backer en Ilana Eykens van Art Gym VZW. Bij hun ging een element behoorlijk mis, maar ze lieten zich niet uit het veld slaan en deden hem dapper opnieuw en kregen hiervoor grote bijval van het publiek. Doorgaan en afmaken, is ook hier het adagium. Celine Esposito en Georgia Aldrich van Harefield Gymnastics Academy kregen met hun muziek het publiek op hun hand. Deze begon spontaan met de muziek mee te klappen en daarna kregen ze dan ook luid applaus, aan het eind van de oefening. Dat acrogym een sport is van details demonstreerden Emily Müller, Franziska Börner en Lucia Klepel van Akrobatik Club Taucha. Tijdens het inturnen oefenen zij nog een keer hun opmars en hun coach stond luid het ritme aan te geven: links, rechts!  Zo zijn er vele kleine accenten die de FIAC 2015 weer tot een hele boeiend toernooi maakte voor de toeschouwers.

Uitslagen

De FIAC is vanwege de schoonheid van de sport en het deelnemersveld bovenal een mooi toernooi om prachtige plaatjes te schieten. Het is alleen al de moeite waard om elk optreden van elk team te bewonderen en mooi in beeld te brengen. Dat er ook nog prijzen zijn voor de drie beste per categorie is mooi meegenomen. De suprematie van acromacht België zag je aan de uitslagen. Bij de Youth (Jeugd) pakten de teams van thuisclub APG (3x) en Wild Gym (1x) uit België alle gouden medailles in alle onderdelen en categorieën. Bij de Age Groups was de concurrentie uit het buitenland sterker. De gouden medailles gingen naar VfL Schwerin uit Duitsland, het trio van Flik-Flak uit Nederland – hun eindscore is ook een mooie internationaal resultaat -, NDGA en Wakefield Gymnastics Club uit Groot-Brittannië. Bij de junioren waren dat weer thuisclub APG (2) en Sportac Deinze uit België en SGG Torino uit Italië.

Bij de junioren+ gingen de gouden medailles naar de teams van de Belgische selectie, Wakefield Gymnastics Club uit Groot-Brittannië, de Oekraïnse federatie en het mixpaar van Wild Gym Herent uit België die de Wit-Russen klopten. Bij de senioren, de hoogste categorie qua leeftijd en niveau, wonnen teams van de Wit-Russische selectie (1x) en een keur aan topteams van de Belgische federatie (3x) die behoorlijk wat hoge scores voor prachtige oefeningen noteerden – waaronder het damestrio Julie Van Gelder, Ineke Van Schoor en Kaat Dumarey (28,410 pnt), het mixpaar Solano Cassamajor en Yana Vastavel (28,660 pnt) en het herenpaar Arne Van Gelder en Vincent Casse (28,160 pnt). Het damestrio Imke van Stippent, Evi Eisink en Femke Berns van De Leleaart Wijchen werd bij de senioren damestrio vierde met 24,490 punten, ook een mooie prestatie voor Nederland.

De complete uitslagen en alle info zijn te vinden op de website van de FIAC. Ook voor het bestellen van foto’s kun je daar terecht.

Artikel en foto’s © GymPOWER.nl | Tekst © Redactie GymPOWER.nl met een bijdrage in tekst en beeld van © Maurice Smeets

Tagged with: Acro Wild Gym Herent België Acro-afdeling Flik-Flak Sportclub 's-Hertogenbosch Akrobatik Club Taucha Alysia Huys Ambitious Pro Gymnastics (APG) Puurs - België Arne Van Gelder Art Gym België Celine Esposito De Leleaart Wijchen Dosir Sokolnia Polska Emilia Urbanska Emily Müller Evi Eisink Femke Berns FIAC Puurs 2015 Flanders International Acro Cup 2015 in Puurs Franziska Börner Georgia Aldrich Harefield Gymnastics Academy Ilana Eykens Imke van Stippent Ineke van Schoor Jakub Mista Julia Kraj Julie van Gelder Kaat Dumarey Kiara de Backer Lin-si Markesteijn Lorenzo Martino Lucia Klepel Majlen Mattheessens Maurice Smeets Rebecca Sirca Sam van Lieshout SGG Torino Italia Solano Cassamajor SUPERKIDS Veerle Martens Vincent Casse Wiktoria Naczynska Wiktoria Wolczanska Yana Vastavel